Door een scherpe verwonding met glas of een mes kunnen een of meerdere buigpezen doorgesneden zijn. De pees kan volledig of gedeeltelijk door zijn. Er kan ook een peesletsel ontstaan zonder dat er een wonde aanwezig is. Hierbij is de pees dan afgescheurd van zijn aanhechtingsplaats (Jersey vinger). Een letsel van de buigpezen van de hand zijn ernstige letsels die een zeer nauwgezette heelkundige behandeling alsook intensieve en gespecialiseerde handkinesitherapie vereisen.
De vinger kan niet actief gebogen worden. Wanneer de pees niet volledig over is, kunnen de vingers nog worden gebogen maar vaak met pijn en met minder kracht. Wanneer enkel de diepe buigpees beschadigd is, kan het DIP gewricht niet actief geplooid worden, maar het PIP gewricht nog wel.
Een klinisch onderzoek is nodig. Hierbij moet men nagaan of de pees volledig door is of gedeeltelijk en of er 1 of beide plooipezen van een vinger beschadigd zijn. Ook moet er nagegaan worden of er begeleidende gevoelsstoornissen zijn, aangezien de zenuwen zeer dicht tegen de pezen liggen.
Een pees groeit niet vanzelf terug aan elkaar. Daarom moet elk peesletsel steeds heelkundig behandeld worden. Hierbij worden de twee uiteinden van de pees terug aan elkaar gehecht. Soms is de pees ver teruggetrokken en moet de pees opgezocht worden in de hand of aan de pols. Wanneer de pees dicht aan zijn aanhechtingsplaats op het bot beschadigd werd, wordt de pees terug gefixeerd op het bot met een botanker.
Na afloop van de operatie wordt een gipsspalk gegeven. Na enkele dagen start reeds de revalidatie en wordt er een oefenspalk op maat gemaakt, waarin de gehechte pees beschermd wordt maar toch al bewogen kan worden. De richtlijnen in verband met de revalidatie dienen erg strikt opgevolgd te worden. De gehechte pees kan losschieten indien de hand te snel gebruikt wordt. Het opbouwen van de mobiliteit en de kracht zal individueel bepaald worden. De kinesist zal zich ook bezig houden met littekenbehandeling. De totale revalidatie is minstens 3 maanden. Ondanks intensieve therapie kunnen er na dergelijke ingrepen toch verklevingen ontstaan waardoor de vinger niet volledig kan buigen en/of strekken. In overleg met de arts zal er beslist worden of een bijkomende ingreep of verdere revalidatie zinvol is.