Pols aandoeningen icon

TFCC letsel

1. Omschrijving

Het Triangulair Fibrocartilagineus Complex of TFCC is de meniscus in de pols. Het is een schokdemper tussen de onderarm en een deel van de polsbeentjes. Het TFCC bevat ook enkele belangrijke stabiliserende ligamenten voor het polsgewricht. TFCC scheuren kunnen plots optreden door een val of krachtige draaibeweging. Ook scheuren door slijtage bijvoorbeeld door chronische overdruk bij een ulnair impactie syndroom kunnen voorkomen

2. Klachten

Een scheur kan asymptomatisch voorkomen maar kan ook leiden tot pijn aan de pinkzijde van de onderarm en de pols. Typisch is een pijngevoel bij het steunen op de pols of bij wring- en draaibewegingen.

3. Diagnose

Met een CT of NMR-scan met contrast of een NMR-scan kan de diagnose gesteld worden.

4. Behandeling

Bij kleine en onvolledige scheuren en bij scheuren door slijtage kan het TFCC ontlast worden door het dragen van een polsbrace bij belasting. De pijnklachten en ontsteking kunnen verbeteren met ontstekingsremmers. Ook een cortisone inspuiting rond de meniscus kan soms helpen. Bij grote scheuren of bij aanslepende hinder wordt meestal overgegaan naar een operatie. Met een kijkoperatie kan de juiste locatie en de uitgebreidheid van de scheur bekeken worden. Sommige scheuren worden bijgewerkt andere scheuren kunnen gehecht worden. Een kijkoperatie gebeurt via het chirurgisch dagziekenhuis onder plexus verdoving.

5. Nabehandeling

De nabehandeling hangt af van het type scheur en of er al dan niet een hechting van het TFCC mogelijk was. Na een hechting van het TFCC wordt een brace gegeven tot over de elleboog waarbij de elleboog wel kan plooien en strekken maar waarbij zowel draai- als buig- en strekbewegingen van de pols verhinderd worden. Bij het bijwerken van het TFCC is er een tijdelijke immobilisatie van de pols voor maximum 2 weken.

No items found.